Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası’nda manipülatif işlemler yapıldığı iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında, eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban ve 2 kişi tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Bürosu’nun yürüttüğü soruşturmada, Ünsal Ban’ın yanı sıra Ünal Ban ve Ahmet Karakaş da “örgütlü piyasa dolandırıcılığı” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Şüpheliler, savcılık sorgularının ardından mahkeme tarafından tutuklandı.
Soruşturma, 2022 yılında bir yazılım şirketinin hisselerinde olağandışı hareketlilik tespit edilmesiyle başladı. Ünsal Ban’ın, 21 Mayıs’ta Fethiye’de kaçma hazırlığı yaptığı sırada yakalandığı belirtildi. Operasyon, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında toplam 5 şüpheli gözaltına alındı ve küçük yatırımcıların yapay yükselişlerle zarara uğratıldığı öne sürüldü.
Soruşturmanın detayları
Soruşturma, 2022 yılının Mart-Eylül ayları arasında BIST Pay Piyasası’nda işlem gören Matriks adlı yazılım şirketinin hisselerinde tespit edilen olağandışı hareketlilik üzerine başlatıldı. Hisselerde yapay yükselişler olduğu, bu durumun küçük yatırımcıları zarara uğrattığı ve işlemlerin örgütlü bir şekilde gerçekleştirildiği belirlendi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 24 Temmuz 2024’te Ünsal Ban ve diğer 6 kişi ile bir şirketin 2 yıl boyunca borsada işlem yapmasını yasakladı ve suç duyurusunda bulundu.
Şüphelilerin yakalanma süreci
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “örgütlü piyasa dolandırıcılığı” suçlamasıyla operasyon düzenledi. Ünsal Ban, Fethiye’de kaçma hazırlığı yaptığı sırada gözaltına alındı. Aynı operasyonda Ünal Ban ve Ahmet Karakaş da yakalandı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Mahkeme, Ünsal Ban’ı “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, Ünal Ban ve Ahmet Karakaş’ı ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlamalarıyla tutukladı.
Ünsal Ban’ın geçmişi
Ünsal Ban, daha önce kara para aklama suçlamasıyla 2022’de tutuklanmış ve 13 ay sonra tahliye edilmişti. Eski AKP Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun eski eşi olan Ban, 2022’de Sedat Peker’in rüşvet ağı iddialarıyla gündeme gelmişti. Peker, Ban’ın Taşkesenlioğlu’nun görüntülerini paylaşarak şantaj yaptığını öne sürmüştü. Ban, bu olaydan sonra “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlamasıyla da yargılanmıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: