İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) merkezli yürüttüğü yolsuzluk soruşturması, Adana ve Adıyaman belediyelerine uzandı. 5 Temmuz’da gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 8 Temmuz’da “icbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise aynı soruşturma kapsamında adli kontrol şartıyla ev hapsine alındı. 13 şüphelinin İstanbul’a getirilip Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildiği süreç, Aziz İhsan Aktaş’ın liderlik ettiği öne sürülen suç örgütünün belediye ihalelerinde rüşvet ve usulsüzlük yaptığı iddialarını kapsıyor. Soruşturma, CHP’li belediyelere yönelik operasyonların siyasi yankılarını artırıyor.
Zeydan Karalar’ın tutuklanma gerekçesi
Zeydan Karalar, 2014-2019 yılları arasında Seyhan Belediye Başkanı olduğu dönemde, belediyeye iş yapan şirketlerden haksız maddi menfaat talep ettiği iddiasıyla suçlanıyor. Soruşturma, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Aziz İhsan Aktaş’a ait firmalarda çalışan tanıkların ifadeleri ve sunulan evraklara dayanıyor. İddialara göre, Karalar, iş insanı Baki Nugay’dan hak ediş ödemeleri için 4 milyon 550 bin TL rüşvet istedi ve işlemleri Seyhan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Özcan Zenger üzerinden yürütmeleri için yönlendirdi. Nugay, 11 farklı tarihte Zenger’e para teslim edildiğini belgeledi. Karalar, 56 sayfalık emniyet ifadesinde suçlamaları reddetti ve “Kişiliğim itibarıyla böyle bir konuşma asla olamaz,” dedi. Ancak savcılık, HTS kayıtları ve dekontlarla desteklenen iddiaları yeterli buldu ve Karalar’ı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme, Karalar’ın tutuklanmasına karar verdi.
Abdurrahman Tutdere’ye ev hapsi kararı
Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, belediyeye iş yapan şirketlerden maddi menfaat talep ettiği ve bu işlemleri Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan üzerinden koordine ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. Soruşturma, Kayhan’ın İzmir ve Adıyaman’da elden para aldığı, banka hesaplarına transfer yaptırdığı ve bir yüklenici firmaya ödeme baskısı yaptığına dair tanık beyanlarına dayanıyor. Tutdere, 8 Temmuz’da adliyeye sevk edildikten sonra “icbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Tutdere hakkında “konutu terk etmeme” şeklinde ev hapsi kararı verdi. Adliye çıkışında açıklama yapan Tutdere, “Zeydan Karalar ve diğer arkadaşlarımızın sorgusu devam ediyor. Umudumuz onların da özgürlüğüne kavuşması,” dedi. Tutdere’nin destekçileri, kararın siyasi olduğunu savundu.
Soruşturmanın kapsamı ve siyasi yankılar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB, Aziz İhsan Aktaş suç örgütü ve Büyükçekmece Belediyesi’ne yönelik üç ayrı soruşturma yürütüyor. Soruşturma, “suç örgütü kurma ve yönetme”, “rüşvet”, “irtikap”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamalarını içeriyor. Aktaş’ın etkin pişmanlık ifadeleri, Karalar ve Tutdere’nin yanı sıra Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin, şoförü Sonkan Turan, avukat Onur Büyükhatipoğlu ve diğer şüphelilerin gözaltına alınmasını sağladı. CHP lideri Özgür Özel, soruşturmaları “siyasi kumpas” olarak nitelendirerek, “Halkın vicdanı bu suçlamaları kabul etmez,” dedi. Ancak, tanık beyanları ve belgeler, savcılığın operasyonlarını güçlendiriyor. Soruşturma, Manavgat ve Antalya belediyelerine de sıçrayarak CHP’li belediyeler üzerindeki baskıyı artırıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: