İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “sahte diploma” soruşturmasını tamamlayarak iddianame hazırladı. İddianamede, İmamoğlu’nun “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasakla cezalandırılması talep edildi. Soruşturma, İmamoğlu’nun 1990’da Kuzey Kıbrıs’taki bir üniversiteden İstanbul Üniversitesi’ne yaptığı yatay geçişin usulsüz olduğu iddiasına dayanıyor. İddianame, Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Sahte diploma iddiasının kökeni
Soruşturma, 2019 yerel seçimlerinden sonra ortaya atılan, İmamoğlu’nun üniversite diplomasının sahte olduğu iddialarıyla başladı. 1990’da Girne Amerikan Üniversitesi’nden (GAÜ) İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce Bölümü’ne yatay geçiş yapan İmamoğlu’nun, bu geçişin usulsüz olduğu öne sürüldü. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2024’te hazırladığı raporda, İmamoğlu’nun mezun olduğu University College of Northern Cyprus’un (UCNC) o dönemde YÖK tarafından tanınmadığı belirtildi. İstanbul Üniversitesi, 18 Mart 2025’te İmamoğlu’nun diplomasını “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle iptal etti. İddianame, bu iptalin ardından “resmi belgede sahtecilik” ve “kamu kurumunu yanıltma” suçlamalarına odaklanıyor. İmamoğlu’nun 1994’teki mezuniyeti, resmi işlemlerde kullanıldığı için “zincirleme suç” kapsamında değerlendirildi.
İddianamenin detayları ve suçlamalar
20 sayfalık iddianamede, İmamoğlu’nun 1988’de GAÜ’ye girdikten sonra 1990’da İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptığı, ancak bu geçişin mevzuata aykırı olduğu savunuluyor. Savcılık, UCNC’nin 1990’da YÖK tarafından tanınmadığını, kontenjan ve ilan süresi gibi kriterlerin ihlal edildiğini iddia ediyor. Dönemin fakülte yönetiminin, 3 kişilik kontenjana rağmen 54 öğrenciyi kabul ettiği, bazı öğrencilerin listeden silinerek yeni isimlerin eklendiği öne sürülüyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden alınan belgelerde, İmamoğlu’nun sınavla giriş şartını karşılamadığı belirtiliyor. Savcılık, İmamoğlu’nun “diplomayı hileli şekilde aldığı” ve “sahtecilik suçuna iştirak ettiği” gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis ve siyasi yasak talep ediyor. Mahkeme, iddianameyi değerlendirerek duruşma tarihini belirleyecek.
İmamoğlu’nun savunması ve kamuoyu tepkisi
İmamoğlu, 5 Mart 2025’te savcılığa ifade vererek iddiaları reddetti ve
Yorumlar
Kalan Karakter: