İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, Ekrem İmamoğlu’nun Etiler’deki Le Meridien Otel’de gerçekleştirdiği gizli toplantıda güvenlik kameralarının bantla kapatılması olayına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Otelin o dönemki müdürü Sinan Udil ve güvenlik müdürü Osman Gündüz Bora Oğurlu, “Suç Delillerini Yok Etme, Gizleme veya Değiştirme” suçlamasıyla gözaltına alındı.
Le Meridien Otel’deki gizli toplantılar, İBB yolsuzluk soruşturmasının merkezine oturdu. Sinan Udil ve Osman Gündüz Bora Oğurlu’nun gözaltına alınması, kameraların bantlanması olayını derinleştiriyor. Soruşturma, İmamoğlu ve şüphelilerin rüşvet ve suç örgütü iddialarıyla yargılanacağı bir dava sürecine doğru ilerliyor. Mahkeme kararları, tartışmaların seyrini belirleyecek.
Gözaltı Kararı ve Suçlamalar
Le Meridien Otel Toplantısı ve Görüntüler
İBB soruşturmasında, İmamoğlu’nun Le Meridien Otel’de Tuncay Yılmaz, Ertan Yıldız, Adem Soytekin, Fatih Keleş ve Hüseyin Köksal gibi yolsuzluk soruşturmasında “para kasaları” olarak anılan şüphelilerle gizli toplantılar yaptığı iddia ediliyor. 12 Ekim 2024 tarihli toplantıda, güvenlik kameraları saat 09:14’te İmamoğlu’nun koruması Çağlar Türkmen tarafından bantla kapatıldı. Saat 10:04’te İmamoğlu ve şüpheliler otele giriş yaptı. Benzer bir durum, 6 Mart 2025 tarihli toplantıda da yaşandı; kameralar yine bantlandı ve otel giriş-çıkışları durduruldu.Görüntülerde, toplantı öncesi bir kişinin valizle otele girdiği, ardından İmamoğlu’nun korumasının valizleri otelden çıkardığı görülüyor. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, valizlerde sinyal kesici (jammer) cihazların olduğunu savundu. Ancak savcılık, valizlerin içeriğinin yolsuzluk delillerini gizlemek için kullanıldığını iddia ediyor.
Soruşturmanın Arka Planı
İBB’ye yönelik soruşturma, “suç örgütü kurma”, “rüşvet”, “ihaleye fesat karıştırma”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçlamalarını kapsıyor. 19 Mart 2025’te başlayan ilk dalga operasyonda, İmamoğlu dahil 94 kişi gözaltına alındı, 54’ü tutuklandı. İmamoğlu, 23 Mart’ta Silivri Cezaevi’ne gönderildi ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. 26 Nisan’daki ikinci dalga operasyonda ise 52 kişi gözaltına alındı, 30’u tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.Savcılık, İmamoğlu’nun Medya A.Ş., Kültür A.Ş., KİPTAŞ ve İSFALT gibi iştiraklerde usulsüz ihaleler düzenlediğini, Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz liderliğindeki bir yapıyla rüşvet aldığını iddia ediyor. MASAK raporları, şüphelilere ait 12 şirkete el konulmasını destekledi. Keleşoğlu Holding’ten Fuat Keleş, Beylikdüzü’deki bir projenin ruhsatı için 1 milyon dolar rüşvet istendiğini öne sürdü.
Tartışmalar ve Tepkiler
Soruşturma, siyasi tartışmaları alevlendirdi. Sabah yazarı Mahmut Övür, A Haber’de görüntülerin İmamoğlu’nun “para ve korku imparatorluğu” kurduğunun kanıtı olduğunu savundu. Övür, İmamoğlu’na soruşturma bilgilerinin sızdırıldığını ve bu nedenle CHP’nin cumhurbaşkanlığı adaylık seçimini öne aldığını iddia etti.CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri Cezaevi’nde İmamoğlu’yu ziyaret ederek, “İmamoğlu’nun özgürlüğü için pazarlık iddiaları yalan. Adayımız Ekrem İmamoğlu’dur,” dedi. Özel, operasyonları “zulüm” olarak niteledi. Özgür Çelik, otel görüntülerinin güvenlik önlemi olduğunu savundu. X platformunda, bazı kullanıcılar İmamoğlu’nun “jammer” açıklamasını desteklerken, diğerleri yolsuzluk delillerini gizleme çabası olduğunu öne sürdü.
Yorumlar
Kalan Karakter: