Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” ve “rüşvet almak” suçlamalarıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 Temmuz’da tutuklandı. İçişleri Bakanlığı, bu gelişmenin ardından Kabadayı’yı Anayasa’nın 127’nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca geçici olarak görevden uzaklaştırdı. Soruşturma, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülürken, ortaya çıkan tanık ifadeleri ve deliller, belediyedeki usulsüzlük iddialarını derinleştiriyor. Kabadayı ise süreci “siyasi bir algı operasyonu” olarak nitelendiriyor.
Soruşturmanın detayları: Rüşvet ve örgüt iddiası
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Şile Belediyesi’nde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “irtikap”, “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamalarıyla operasyon başlattı. 10 Temmuz’da düzenlenen operasyonda, Özgür Kabadayı ile birlikte belediye başkan yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak, hukuk işleri sorumlusu avukat Ali Şafak, imar müdürü Aslı Kotan ve ruhsat şefi Evren Buçhan gözaltına alındı. Soruşturmada, belediyede imar ve iskan ruhsatları için 15 bin ile 50 bin Euro arasında rüşvet alındığı, bir otel sahibinin 8 milyon TL rüşvet verdiği ve başka bir tanığın ofisinde 300 bin TL’lik rüşvet pazarlığına şahit olduğu iddia ediliyor. Tanık ifadeleri, ses kayıtları ve WhatsApp yazışmaları delil olarak dosyaya eklendi.
Görevden uzaklaştırma ve Kabadayı’nın savunması
İçişleri Bakanlığı, 14 Temmuz’da İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2025/824 sayılı kararıyla Kabadayı’nın tutuklanmasının ardından, 16 Temmuz’da görevden uzaklaştırma kararını duyurdu. Bakanlık, bu kararın Anayasa ve Belediye Kanunu gereği alındığını belirtti. Özgür Kabadayı ise ifade işlemlerinde, “Göreve geldiğimde yetkileri yardımcılarıma devrettim, usulsüz işlemlerden haberim yok. Beyanlarda ‘başkan’ olarak bahsedilen kişi ben değilim, belediye başkan yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak’tır,” diyerek suçlamaları reddetti. Kabadayı, sosyal medyada yaptığı açıklamada, süreci “yargılama değil, siyasi baskı ve algı operasyonu” olarak tanımladı ve vicdanının rahat olduğunu vurguladı.
Kamuoyunda tartışmalar ve siyasi tepkiler
Şile Belediyesi’ne yönelik operasyon, CHP’li belediyelere yönelik soruşturmaların bir parçası olarak görülüyor ve siyasi tartışmaları alevlendiriyor. Kabadayı, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Şile’yi AK Parti’den alarak CHP’ye kazandıran isim olarak dikkat çekmişti. Seçim öncesi dönemde belediyenin 1 milyar TL’lik borcunu ve 30’un üzerinde usulsüz dosya tespit ettiğini açıklaması, gözaltı sürecinin bu ifşalarla bağlantılı olabileceği iddialarını gündeme getirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, benzer operasyonlara tepki göstererek, “Hukuk, adaletin değil intikamın aracı haline getirildi,” dedi. Soruşturma, 9 tanık ifadesi ve delillerle derinleşirken, Kabadayı ve diğer şüphelilerin yargı süreci devam ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: