İstanbul’un Fatih ilçesindeki Saraçhane Meydanı’nda 1 Temmuz’da düzenlenen mitingde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ve güvenlik güçlerine mukavemet suçlamalarıyla gözaltına alınan 42 kişiden 7’si tutuklandı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. gününe dikkat çekmek için düzenlediği miting sonrası yaşanan olaylarda, 34 kişi adliyeye sevk edildi. Savcılık, 15 kişi için tutuklama talep ederken, 7 kişi cezaevine gönderildi, 8 kişinin sorgusu devam ediyor. Olaylar, Türkiye’nin siyasi gündeminde yankı uyandırdı.
Miting ve olayların arka planı
1 Temmuz’da Saraçhane Meydanı’nda CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla düzenlenen miting, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta başlayan yolsuzluk soruşturmaları kapsamında tutuklanmasının 100. gününü protesto etmek amacıyla gerçekleştirildi. Medyascope’un haberine göre, miting sonrası yaklaşık 500 kişilik bir grup, özellikle üniversite öğrencilerinden oluşan bir kitle, dağılmayarak eylemlerine devam etti. Grup, polisin dağılma uyarılarına uymadı ve çevik kuvvet hattına cam şişe, taş gibi maddeler attı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 42 kişinin gözaltına alındığını, 8’inin serbest bırakıldığını duyurdu. Kalan 34 kişi, 3 Temmuz’da Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
Adli süreç ve tutuklamalar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan 34 şüphelinin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adli süreci başlattı. Savcılık, 15 şüpheliyi “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamalarıyla, 8 şüpheliyi ise yalnızca kanuna muhalefet suçlamasıyla tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik, 7 şüpheliyi her iki suçtan tutuklarken, 19 şüpheli hakkında adli kontrol uygulanmasını kararlaştırdı. 8 kişinin sorgusu ise devam ediyor. Şüphelilerin kimliklerini gizlemek için yüzlerini kısmen veya tamamen örttüğü tespit edildi. Olayla ilgili soruşturma, polise mukavemet ve hakaret iddialarına odaklanıyor.
Saraçhane’deki olaylar, siyasi kutuplaşmayı bir kez daha gün yüzüne çıkardı. CHP, mitingin demokratik bir hak olduğunu ve gözaltıların ifade özgürlüğünü kısıtladığını savundu. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı ve hükümet yetkilileri, eylemlerin kanuna aykırı olduğunu ve kamu düzenini bozduğunu belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: