İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında, 20 Mayıs’ta başlatılan üçüncü dalga operasyonda 20 kişi adliyeye sevk edildi. 22 Mayıs’ta nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin dahil 13 şüpheliyi “suç örgütüne üye olmak”, “rüşvet almak”, “ihaleye fesat karıştırma” ve “kamu kurumu zararına dolandırıcılık” suçlamalarıyla tutukladı. 7 şüpheli, yurt dışı çıkış yasağı ve imza zorunluluğu gibi adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı; bir şüpheliye ev hapsi uygulandı. Soruşturmada etkin pişmanlıktan yararlanan kişi sayısı 4’e yükseldi.
Operasyonun detayları
Soruşturma, Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’deki usulsüz ihaleler ve rüşvet iddialarına odaklanıyor. 20 Mayıs’ta jandarma tarafından gözaltına alınan 22 şüpheliden 20’si, Maslak’taki İl Jandarma Komutanlığı’nda işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 2 şüpheli firari. Tutuklananlar arasında Taner Çetin, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin, Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, Mustafa Karaoğlu, Hüseyin Kum, Ergin Gönül, Nihat Kolaber, Fikri Murat Demir, Arzu Can, Faruk Ceyhan, Savaş Can, Çağatay Takaoğlu ve Ahmet Rıdvan Murat yer alıyor.
Taner Çetin’in rolü ve suçlamalar
Sevk yazısına göre, Taner Çetin, Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden beri yakın çalışanı. 2015’te Avcılar Belediyesi’nden ayrılarak Beylikdüzü’nde görev aldı, 2021’de İBB Basın Yayın Daire Başkanı oldu. Murat Ongun’a bağlı çalıştığı belirtilen Çetin’in, 17 ihalede harcama yetkilisi olarak rol aldığı ve 20 eylemden sorumlu olduğu iddia edildi. MASAK raporları ve etkin pişmanlıktan yararlanan Noyan Kırmızıgül’ün beyanları, Çetin’in rüşvet alarak maddi menfaat sağladığını ve taşınmazlar edindiğini öne sürüyor.
Etkin pişmanlık ve tartışmalar
Soruşturmada etkin pişmanlıktan yararlananlar Murat Abbas, Ertan Yıldız, Ahmet Çiçek ve Noyan Kırmızıgül oldu. Kırmızıgül’ün ifadeleri, Çetin’in rüşvet ağını deşifre etti. CHP, operasyonu “siyasi sindirme” olarak nitelendiriyor; Özgür Özel, “Terbiyesizliğin büyüğü” diyerek tepki gösterdi. Soruşturma, İmamoğlu’nun 23 Mart’ta tutuklanması ve 18 kişinin ikinci dalgada hapse girmesiyle genişledi. Jandarmanın operasyonu yürütmesi, Emniyet yerine tercih edilmesi tartışma yarattı.
Yorumlar
Kalan Karakter: