İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 4 Temmuz’da tutuklandı. İZBETON AŞ ve bağlı kooperatiflerde “ihaleye fesat karıştırma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla başlatılan operasyonda, 1 Temmuz’da 157 kişi için gözaltı kararı çıkarılmış, 137 kişi gözaltına alınmıştı. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da aralarında bulunduğu 45 kişi tutuklanırken, Soyer’in ifadesinde suçlamaları reddettiği ve Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ni savunduğu öğrenildi. Operasyon, siyasi tartışmaları alevlendirdi.
Soruşturmanın detayları: İZBETON ve kooperatifler
Soruşturma, 1 Temmuz’da İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ üzerinden taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla başladı. Sayıştay, mülkiye müfettişi ve bilirkişi raporlarına dayanan suçlamalar, “ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma” ile “nitelikli dolandırıcılık” üzerine yoğunlaştı. 157 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken, 137 kişi gözaltına alındı; 119’u adliyeye sevk edildi. Aralarında Soyer, Aslanoğlu, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve tiyatro sanatçısı Yücel Erten’in de bulunduğu 99 kişi için tutuklama talep edildi. 4 Temmuz’da 45 kişi, Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı; Soyer’in de aynı gün cezaevine gönderildiği açıklandı. Bazı şüphelilerin Yunanistan’a kaçtığı ve uluslararası arama bülteni çıkarıldığı belirtildi.
Tunç Soyer’in ifadesi: “Dolandırıcılık yoktur”
Tunç Soyer, polisteki ifadesinde suçlamaları reddetti. Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ni savunarak, “Vatandaşın cebinden az para çıkmasını hedefledik. İZBETON, %1 KDV avantajıyla düşük maliyetli müteahhitlik hizmeti sundu” dedi. Kooperatiflere devredilen işlerin kendi sorumluluğunda olmadığını, kararların belediye meclisince alındığını vurguladı. “Kooperatif mağdurlarının sorunları, yönetimle üyeler arasındadır; benimle ilgisi yok” diyerek dolandırıcılık suçlamalarını yalanladı. Gaziemir ve Uzundere projelerindeki gecikmelerin ekonomik sorunlardan kaynaklandığını, inşaatların devam ettiğini belirtti. Soyer, “20 yıl boyunca milyarlarca liralık bütçeler yönettim, Seferihisar Ulamış’ta 75 metrekarelik evde yaşıyorum. Nitelikli dolandırıcılık bu haneye sığmaz” diye ekledi.
Kamuoyu tepkileri ve siyasi yankılar
Operasyon, CHP’li belediyelere yönelik soruşturmaların bir parçası olarak görülüyor. CHP Genel Merkezi, gözaltıları “siyasi bir operasyon” olarak nitelendirirken, İzmir İl Örgütü destek için adliye önünde toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 3 Temmuz’da, soruşturmanın tarafsızlığına dair şüphelerini dile getirdi ve gözaltı süreçlerini “olağan hukuk dışı” bulduğunu söyledi. Soyer’in avukatı Murat Aydın, müvekkilinin suçsuz olduğunu ve kentsel dönüşüm projelerinin şeffaf olduğunu savundu. Sosyal medyada, özellikle CHP destekçileri, “#TunçSoyerYalnızDeğildir” etiketiyle kampanya başlattı. Ancak, bazı çevreler, operasyonun yolsuzluk iddialarını ortaya çıkaracağına inanıyor. Soruşturma, İzmir’in siyasi ve sosyal gündeminde tartışılmaya devam ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: