Türk sinemasının duayenlerinden Ali Özgentürk, 15 Mayıs’ta 79 yaşında vefat etti. “Hazal”, “At”, “Bekçi” ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” gibi eserleriyle toplumsal gerçekçiliği beyazperdeye taşıyan Özgentürk, sinema dünyasında derin bir iz bıraktı. Acı haberi, gazeteci ve belgeselci kardeşi Nebil Özgentürk sosyal medya üzerinden duyurdu.
Özgentürk’ün vefatı, Türk sinemasında bir dönemin kapanışı olarak değerlendirildi. 50 yıllık kariyerinde yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık yapan sanatçı, “Sevgi emektir” sözüyle hafızalara kazınan “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin senaryosuna imza attı. Toplumsal meseleleri cesurca işleyen filmleri, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda ödüller kazandı.
Ali Özgentürk’ün hayatı ve sinema yolculuğu
1945’te Adana’da doğan Ali Özgentürk, sanat hayatına tiyatroyla başladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okurken tiyatroyla ilgilendi ve 1960’larda Dostlar Tiyatrosu’nda oyunculuk yaptı. Sinemaya Atıf Yılmaz ve Yılmaz Güney gibi ustaların yanında kamera asistanlığıyla adım attı. 1979’da çektiği ilk uzun metraj filmi “Hazal”, San Sebastian Film Festivali’nde birincilik dahil birçok ödül kazandı. “At” (1982) ve “Bekçi” (1985) gibi filmleriyle yoksulluk, göç ve sınıfsal eşitsizlik gibi temaları işledi. Özgentürk, toplamda 15 filme yönetmen olarak imza attı.
Toplumsal gerçekçilik ve Yeşilçam’dan kopuş
Ali Özgentürk, 1980’ler sonrası Türk sinemasında Yeşilçam’ın melodramatik kalıplarını kırarak özgün bir anlatım dili geliştirdi. “Su da Yanar” (1987), “Çıplak” (1992), “Yer Çekimli Aşklar” (1995) ve “Balalayka” (2000) gibi filmlerinde toplumsal ve politik meseleleri derinlikli bir şekilde ele aldı. “Selvi Boylum Al Yazmalım” (1977) filminin senaryosunda, Cengiz Aytmatov’un eserini Türk seyircisine uyarlayarak sevgi, fedakârlık ve emek kavramlarını işledi. Özgentürk’ün sineması, Anadolu insanının samimi hikayelerini gerçekçi bir üslupla yansıttı.
Miras ve veda
Nebil Özgentürk, abisinin vefatını duyururken, onun Simay ve Dünya adlı iki kızının babası olduğunu ve sinemaya 50 yıl emek verdiğini belirtti. Özgentürk’ün “Mavi Gözlü Dev” (2007) gibi filmleri, Nazım Hikmet gibi tarihi figürleri ele alarak sinemasında politik ve edebi bir damar oluşturdu. Sanatçı, 1980 San Sebastian Film Festivali birinciliği gibi ödüllerle uluslararası alanda da tanındı. Özgentürk’ün vefatı, sosyal medyada #AliÖzgentürk etiketiyle anıldı; sanatçılar ve seyirciler, onun Türk sinemasına katkılarını övgüyle paylaştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: