Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, PKK’nın fesih kararı, İmralı ziyareti ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM’de komisyon önerisi sonrası siyasi parti turuna çıktı. 20 Mayıs’ta CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel’le bir araya gelen heyet, Tuncer Bakırhan, Tülay Hatimoğulları, Gülistan Koçyiğit ve Sezai Temelli’den oluştu. Görüşme, Terörsüz Türkiye hedefi ve çözüm sürecinin parlamentoda şekillenmesi üzerine odaklandı.
DEM Parti’nin daha önce DEVA Partisi ve Saadet Partisi’ni ziyaret ettiği bu tur, TBMM merkezli bir çözüm arayışını güçlendirmeyi amaçlıyor. CHP lideri Özel, sürecin şeffaf ve demokratik yürütülmesi gerektiğini vurgularken, DEM Parti’li Pervin Buldan, Bahçeli’nin önerisini “olumlu ve destekleyici” bulduklarını ifade etti. Sosyal medyada, görüşme “barış için önemli bir adım” olarak değerlendirilirken, bazı kullanıcılar sürecin hızlanması gerektiğini savundu.
Görüşmenin bağlamı ve amacı
DEM Parti heyeti, 12 Mayıs’ta PKK’nın silah bırakma ve fesih kararı sonrası başlayan süreci değerlendirmek için CHP ile buluştu. Bahçeli’nin “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” önerisine destek veren DEM Parti, parlamentonun çözüm merkezi olmasını savunuyor. Buldan, AKP’ye “Gecikmeden görüşlerini açıklamalılar” çağrısı yaptı. CHP ise, Özgür Özel liderliğinde, “Annelerin göz yaşını dindirmek için her adıma katkı sunarız” diyerek sürece destek verdi.
Bahçeli ve Kurtulmuş’un açıklamaları
Bahçeli, 16 siyasi partiden 100 üyenin yer alacağı bir komisyon önererek, sürecin TBMM Başkanı liderliğinde ilerlemesini istedi. Numan Kurtulmuş, “Silah tesliminden sonra mesele TBMM’de konuşulacak” diyerek sürece yeşil ışık yaktı. Ancak, AKP’li Zafer Sarıkaya’nın “silah teslimi olmadan komisyon konuşulamaz” itirazı, farklı öncelikleri ortaya koydu. Sosyal medyada, bu öneriler “tarihi bir fırsat” olarak görülürken, bazıları siyasi pazarlık endişesi taşıyor.
Sosyal medya ve kamuoyu tepkileri
Sosyal medyada, DEM Parti-CHP görüşmesi, barış süreci tartışmalarını alevlendirdi. Kullanıcılar, “Parlamento çözüm için doğru yer” diyerek destek verirken, bazıları AKP-MHP ittifakı ile DEM Parti arasındaki geçmiş gerilimler nedeniyle temkinli. CHP’nin Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’taki tutukluluğu sonrası muhalefet rolü de tartışılıyor. Görüşmenin 1,5 saat sürmesi, konunun ciddiyetini ve detaylı ele alındığını gösteriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: