Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF), her yıl düzenledikleri ortak Bahar Toplantıları’na 21 Nisan 2025 itibarıyla başladı. 26 Nisan’a kadar sürecek olan zirvede, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması, gelişmekte olan ülkelerin borç yükü ve iklim kriziyle mücadele konuları öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Toplantılar, Washington DC’deki IMF merkez binasında gerçekleştiriliyor ve 190’dan fazla üye ülkenin temsilcileri, finans bakanları, merkez bankası başkanları ve özel sektör yetkililerini bir araya getiriyor.
Gelişmekte olan ülkeler borç kriziyle mücadele ediyor
IMF, gelişmekte olan ülkelerdeki borç krizinin derinleştiğini ve bu ülkelerin dış finansmana erişiminin zorlaştığını vurguladı. Özellikle Afrika ve Güney Asya’da borç servis yükünün rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekildi.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Küresel borçlanma sürdürülebilirlik sınırlarını zorluyor. Uluslararası iş birliği her zamankinden daha kritik.”
İklim finansmanı yine gündemin üst sıralarında
Toplantıların diğer ana gündem maddesi ise iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik finansman olanakları. Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, özellikle yenilenebilir enerji yatırımları ve afet direnci için ayrılacak fonların artırılması gerektiğini söyledi.
Avrupa Yatırım Bankası ve Asya Kalkınma Bankası da ortak iklim projelerinde daha fazla rol üstlenmeye hazır olduklarını bildirdi.
Merkez bankaları faiz politikasında temkinli
ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer büyük merkez bankalarının yetkilileri de toplantılara katılarak para politikaları hakkında görüşlerini paylaştı. Enflasyonla mücadele sürerken faiz oranlarının nasıl şekilleneceği, piyasalar tarafından dikkatle izleniyor.
Ekonomistler, 2025’in ikinci yarısında faiz indirimi beklentilerinin daha fazla tartışılacağını öngörüyor.
Sonuç bildirgesi 26 Nisan’da yayımlanacak
Toplantıların sonunda hazırlanan sonuç bildirgesi 26 Nisan’da kamuoyuyla paylaşılacak. Bildirgede küresel büyüme tahminlerinin güncellenmesi, borç yapılandırma süreçlerinin nasıl ilerleyeceği ve iklim finansmanı stratejilerine dair detaylar yer alacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: